Besøg i Scarperia, Toscana, Italien

 

 

Vores tur til Scarperia startede med en god køretur. Vi skulle ud på de små veje, og fik da også brug for GPS-kortet for at finde frem. Scarperia er en lille by der har været centrum for knivfremstilling i  mange hundrede år. Flere af de firmaer der er i byen er familieforetagender der gennem flere generationer har lavet knive. 

Byen

Scarperia er en lille by med 6.500 indbyggere. Byen ligger i Toscana,
20 kilometer nordøst for Firenze. Byen er grundlagt i 1306 som en af to befæstede byer der skulle forsvare lokale handelsruter. Byen trivedes ved handel, og blev berømt for sine knive.
En tidlig reference til knive findes i 1479 på inventarlisterne fra en Florentinsk bankier, Romolo Bucci. Listen omtaler  29 klinger til mindre knive, 6 små knive med guldbelagte sølvhåndtag. I 1538 formedes det første knivlaug som skulle sikre rivalisering med de andre knivfremstillingscentre i Europa.
Byen og produktionen voksede indtil midten af det 18'ende århundrede hvor en ny vej blev anlagt udenom byen. Dette, sammen med loven fra 1908 der begrænsede lommeknives længde var et hårdt slag for byen.
Antallet af knivproducenter faldt fra 60 til 5, og først i de senere år er industrien med de gamle værdier kommet på fode igen.

Der er nu et knivmuseum og arbejdende værksteder i byen.
Vi kom til byen og kørte langsomt op af hovedgaden. Vi kom ikke så langt før jeg fandt den første knivbutik. Ind til højre med bilen, ud i en fart. Sikke en butik, sikke en udstilling.  

 

 

Det var helt specielt at opleve den forskellighed der er fra vores knivtradition her i norden. Udsmykning og form er så forskellig. Der var b.la. nogle ”colltelli de amore”, kærlighedsknive. Knivene blev givet til kvinder for at manden kunne vise sine reelle hensigter, at han ville beskytte kvinden om det så betød at der skulle flyde blod. Knivene blev også givet til mænd for at vise påskønnelse af mod og styrke og beskyttelse.Knivene er smukt udsmykkede som det ses her.

 

Knivmagerne

Nogle af knivbutikkerne havde mindre udstillinger af gamle lokale knive, lavet af deres forgængere. Det betød at knivtyper som var flere hundrede år gamle kunne ses side om side med deres moderne modstykker.

 

 

 

 

Conaz Coltellerie

Den første knivmager vi besøgte var Conaz Coltellerie, Via G. Giordani, 20 50038 Scarperia. Consigli brødrene, som ejer Conaz, viderefører de stolte gamle traditioner og fabrikationsmetoder.

I butikken var der et mindre værksted der tydeligvis kun var til arbejde med småting, og det viste sig da også at produktionen var på en anden adresse. Produktionen var meget bundet i de gamle designs og havde stor bredde. Indehaveren var venlig, interesseret og glad for den interesse vi viste for hans håndværk.

 

 

Da vi havde snakker lidt kom posen under disken frem. Der var nogle håndlavede knive, meget anderledes end det vi er vant til, og dog. Mønstersmedede klinger, flotte skæfter og et lidt groft læderarbejde.

 

 

Berti

”Una lungo storia de ferro, di fuoco, di mani sapienti.” Eller på dansk: “En lang historie om stål, ild og rutinerede hænder.

Næste knivproducent var Berti. Et tydeligvis velkonsolideret firma med stor flot forretning. Fra 1895 hvor David Berti startede til i dag hvor Andrea Berti har virksomheden er der blevet lavet traditionelle knive i høj finish.

De har mange kunder overalt i verden, mens vi var i butikken kom et par amerikanere og skulle have byttet et sæt smukke spiseknive. De kunne ikke holde til at komme i opvaskemaskinen!! De blev byttet uden problemer.

Knivene hos Berti havde en meget høj finish, det var tydeligt at der var en høj standard i produktionen.

De mange smukke knive satte Arne i en svær situation da der skulle udvælges en favorit til at tage med hjem. Valget faldt på en Zuava, en stærk arbejdskniv, en type med metalforstærkning i håndtaget. Kniven er skæftet med skaller af horn og med klinge og fjeder der er filet i ryggen. En flot kniv der virkelig viser det bedste af den Italienske knivproduktion.

 

 

 

 

Saladini

Den sidste knivproducent vi besøgte var Saladini. Et firma der med 7 ansatte laver 4 –5000 knive om året. Vi fik en god snak med mesteren  Piero Bartolini og indehaveren Saladini.

Igen var fristelserne ved at tage overhånd. Det var mange flotte knive, spændende materialer og udformninger. Det blev dog en lille lommekniv, egentlig en cigarklipper, der kom med hjem. Enkel, flot og i høj kvalitet. Lige til lommen på de pæne bukser, når der ikke må være for meget i lommerne. Kniven er 8 cm. lang i åbnet stand.

Saladini's værksteder, enkle maskiner, mange hænder, 7 mand og 4- 5.000 knive pr. år.
Det var ferie da vi var der, derfor de stille billeder.


En ekstra oplevelse var det at gå ind i kirken i Scarperia hvor der var ved at blive lagt gevinster, indsamlet blandt menigheden, frem som præmier i et lotteri. En af tingene var en brugt Saladini kniv, pæn med mørkt træskæfte. Arne fik lov til at købe den efter en del forhandling, men det betaler sig at kunne lidt italiensk for der kan de nemlig ikke andet. Arne fik kniven for 10.000 lire, ca. 39 kroner. En fin souvenir til Arne.

 

 

 

 

Artigiana

Lidt nede af en sidevej var en gammel butik med værksted i gården og ude bagved.
Ingen turistgøgl, hverdagsting og knive, Vi måtte gerne kigge, men han skulle lige ud og slibe nogle knive.



Det tog faktisk det meste af dagen at se på knive, og Lene viste eksemplarisk udholdenhed gennem hele dagen. Denne udholdenhed var måske også foranlediget af en ret god frokost, Crostini mixte, Spaghetti a la carbonara og en Chiantivin der var himmelsk og i rigelige mængder.

En fantastisk dag der kan anbefales til alle, knivinteresse eller ikke!

 Hvis du er kommet ind på denne side gennem et direkte link, TRYK HER