Besøg i Scarperia, Toscana, Italien
Vores tur til Scarperia startede med en god køretur. Vi skulle ud på de små veje, og fik da også brug for GPS-kortet for at finde frem. Scarperia er en lille by der har været centrum for knivfremstilling i mange hundrede år. Flere af de firmaer der er i byen er familieforetagender der gennem flere generationer har lavet knive. | ||
Byen |
|
|
Det var helt specielt at opleve den forskellighed der er fra vores knivtradition her i norden. Udsmykning og form er så forskellig. Der var b.la. nogle ”colltelli de amore”, kærlighedsknive. Knivene blev givet til kvinder for at manden kunne vise sine reelle hensigter, at han ville beskytte kvinden om det så betød at der skulle flyde blod. Knivene blev også givet til mænd for at vise påskønnelse af mod og styrke og beskyttelse.Knivene er smukt udsmykkede som det ses her. |
|
|
Knivmagerne Nogle af knivbutikkerne
havde mindre udstillinger af gamle lokale knive, lavet af deres forgængere.
Det betød at knivtyper som var flere hundrede år gamle kunne ses side om
side med deres moderne modstykker.
|
|
|
Conaz Coltellerie Den første knivmager vi
besøgte var Conaz Coltellerie, Via G. Giordani, 20 •
50038 Scarperia. Consigli brødrene, som ejer Conaz, viderefører
de stolte gamle traditioner og fabrikationsmetoder. I butikken var der et mindre værksted der tydeligvis kun var til arbejde med småting, og det viste sig da også at produktionen var på en anden adresse. Produktionen var meget bundet i de gamle designs og havde stor bredde. Indehaveren var venlig, interesseret og glad for den interesse vi viste for hans håndværk.
|
|
|
Da vi havde snakker lidt kom posen under disken frem. Der var nogle håndlavede knive, meget anderledes end det vi er vant til, og dog. Mønstersmedede klinger, flotte skæfter og et lidt groft læderarbejde. |
|
|
Berti ”Una lungo storia de
ferro, di fuoco, di mani sapienti.” Eller på dansk: “En lang historie
om stål, ild og rutinerede hænder. Næste knivproducent var
Berti. Et tydeligvis velkonsolideret firma med stor flot forretning. Fra
1895 hvor David Berti startede til i dag hvor Andrea Berti har
virksomheden er der blevet lavet traditionelle knive i høj finish. De har mange kunder
overalt i verden, mens vi var i butikken kom et par amerikanere og skulle
have byttet et sæt smukke spiseknive. De kunne ikke holde til at komme i
opvaskemaskinen!! De blev byttet uden problemer. Knivene hos Berti havde
en meget høj finish, det var tydeligt at der var en høj standard i
produktionen. |
||
De mange smukke knive satte Arne i en svær situation da der skulle udvælges en favorit til at tage med hjem. Valget faldt på en Zuava, en stærk arbejdskniv, en type med metalforstærkning i håndtaget. Kniven er skæftet med skaller af horn og med klinge og fjeder der er filet i ryggen. En flot kniv der virkelig viser det bedste af den Italienske knivproduktion.
|
|
|
Saladini Den sidste knivproducent vi besøgte var Saladini. Et firma der med 7 ansatte laver 4 –5000 knive om året. Vi fik en god snak med mesteren Piero Bartolini og indehaveren Saladini. |
||
Igen var fristelserne ved at tage overhånd. Det var mange flotte knive, spændende materialer og udformninger. Det blev dog en lille lommekniv, egentlig en cigarklipper, der kom med hjem. Enkel, flot og i høj kvalitet. Lige til lommen på de pæne bukser, når der ikke må være for meget i lommerne. Kniven er 8 cm. lang i åbnet stand. |
||
Saladini's værksteder, enkle
maskiner, mange hænder, 7 mand og 4- 5.000 knive pr. år. Det var ferie da vi var der, derfor de stille billeder. |
||
En ekstra oplevelse var
det at gå ind i kirken i Scarperia hvor der var ved at blive lagt
gevinster, indsamlet blandt menigheden, frem som præmier i et lotteri. En
af tingene var en brugt Saladini kniv, pæn med mørkt træskæfte. Arne
fik lov til at købe den efter en del forhandling, men det betaler sig at
kunne lidt italiensk for der kan de nemlig ikke andet. Arne fik kniven for
10.000 lire, ca. 39 kroner. En fin souvenir til Arne.
|
|
|
Lidt nede af en sidevej
var en gammel butik med værksted i gården og ude bagved. |
||
Det tog faktisk det meste af dagen at se på knive, og Lene viste eksemplarisk udholdenhed gennem hele dagen. Denne udholdenhed var måske også foranlediget af en ret god frokost, Crostini mixte, Spaghetti a la carbonara og en Chiantivin der var himmelsk og i rigelige mængder. |
||
En fantastisk dag der kan anbefales til alle, knivinteresse eller ikke! | ||
Hvis du er kommet ind på denne side gennem et direkte link, TRYK HER