Sølvarbejde på kniv og skede.

Et af emnerne på vores weekendkursus på Langvad var sølvarbejde på kniv og skede. Instruktøren var Harald Gerner, formand for "Norsk Knivforening". Harald viste os forskellige løsninger på sølvarbejde på færdige knive, blandt andet sølvholke med graverede dekorationer. Da vi stort set alle var begyndere inden for sølv, havde Harald valgt at starte med det enkle, nemlig hvordan man laver en sølvholk.

I det følgende har jeg forsøgt at refere så nøjagtigt som muligt, hvordan Harald gik frem i arbejdsprocessen, hvor materialet var sølv 925s 0,7mm.

 

Inden man begynder på sølvarbejdet, må man have lavet sit skæfte færdigt, dog med så meget overmål, at der er lidt igen til filning og afpudsning, når sølvholken er limet på.

 

Først afsættes bredden af holken på skaftet.

Når man skal lave en sølvholk, er det vigtigt at de to linier a og b er parallelle. Derefter snittes cirka 1 mm ind, så der bliver plads til sølvet. Man snitter lidt dybere end sølvtykkelsen, så man efterfølgende kan pudse i niveau sølvholken.

 

Når der er snittet ud til holken, lægges 1-2 lag malertape omkring udskæringen. Med neglen presse tapen ind til kanten b, og der skæres rent for enden af skaftet.
Tapen skæres derefter igennem på langs på undersiden af skæftet. Når sølv anløber, er det lodningen af samlingen, der først bliver synlig. Derfor skæres tapen på undersiden. Når tapen trækkes af, har man en skabelon, som sættes på sølvpladen.

 

Derefter klipper eller saver man sølvstykket ud, dog skal man huske at lægge sølv- tykkelsen (0,7mm) til i begge ender samt kontrollere målene nok engang med en skydelære og eventuelt justere målene.

 

Sølvet bukkes i cylinderform med en skinnetang.

 

Harald var meget omhyggelig med at kontrollere, at de to flader, der skulle loddes, sluttede fuldstændigt, da sølvlod flyder ud i loddefugen i kraft af hårrørsvirkningen, men loddet kan ikke fylde evt. huller ud.

 

Når man skal file kanterne, er det en god ide at sætte filen fast i et skruestik og trække holken frem og tilbage med filen mellem fladerne.

 

Når slutter fuldstændigt, bukkes holken, så den fjedrer lidt. Derved holdes loddefugerne bedre sammen under lodningen. Holken renses for fedt med acetone, og nu er den klar til lodning. Hvis man er usikker på fjedervirkningen, kan man binde en såkaldt blomstertråd omkring. Blomstertråd er en papiromviklet jerntråd.

 

 

På holken skal der laves to lodninger. Først skal ringen loddes, og derefter skal forpladen loddes på. Derfor må man lave den første lodning med f.eks. "mellem" og den næste med "veg". Loddet, der kaldes "ekstra veg", har man så i reserve til en eventuel reparationslodning. (Se skemaet over sølvslaglod nederst).

Selve lodningen foregik på en loddeplade af skamolex. Der kommes flus på loddefugen og små bidder af sølvloddet (Mellem) klippes af og lægges på loddefugen – der skal bruges mindre lod, end man i første omgang forestiller sig. Der skal også lidt flus på loddet.

Derefter varmes holken op - der skal varmes på hele holken og ikke kun loddestedet.

Når sølvet er ved at nå loddetemperaturen, koncentreres varmen på loddestedet og sølvet løber ind i fugen. Kontroller at lodningen er tæt. Holken skal nu smedes i facon og derfor er det god ide at lave en træ-læst, som man former holken over ved at banke den i facon med en fiberhammer. På den måde undgår man at få lavet mærker i sit skaft.

 

For at få en kant, der slutter nøjagtigt, når holken sættes på skæftet, er det en god ide at lægge en bred fil på arbejdsbordet og trække holken hen over filen, indtil kanten helt jævn på holken.

Så skal forpladen laves.
Klip/sav et stykke sølv ud med lidt overmål. Inden man mærker op, skal man kontrollere, at tangen har sit tykkeste sted i overgangen mellem tange og blad – ellers må der slibes, indtil det er i orden
Tegn en centerlinie og med skydelære overføres tangens mål til sølvpladen. Bor to huller og sav ud til tangen. Fil hullet til tangen passer nøjagtigt.
Nu sættes bladet med forpladen på tangen i et skruestik, så forpladen hviler på kæberne (husk læder omkring bladet, så der ikke kommer mærker fra kæberne).
Skæftet med holken på sættes ned over tangen og omridset af holken ridses på forpladen.

 

Så skal den sidste lodning laves. Sæt forplade og holk nøjagtigt sammen og hold det evt. sammen med blomstertråd. Læg små paller sølvlod inden i holken, flus på og lod (Veg) de to dele sammen. Glødeskaller fjernes ved at lægge holken i 10% svovlsyre. Overskydende sølv files væk.

Holken sættes på skæftet. Skaft og holk files/ slibes med diverse kornstørrelser i vandslibepapir til overgangen mellem skaft og holk er 100% i orden. Holken poleres op.Delene limes sammen, sættes i olie, får den sidste finish og til slut har vi forhåbentlig nu en kniv med en flot sølvholk.

Det er èn måde at arbejde på, men som Harald Gerner sagde, er der selvfølgelig andre måder at gøre tingene på.

Det var en god og grundig instruktion vi fik, og det lykkedes mig at lave en holk, som nu er monteret på en kniv med skæfte af ibenholt. Kniven er i øjeblikket udstillet på Holstebro bibliotek, men kommer på vores hjemmeside senere.

Som det fremgår af beskrivelsen, nåede vi ikke at lave sølv på skeden, men vi så på et par af Haralds knive, hvordan han havde lavet sølvbeslag og ophæng, så nu er det egnetlig mere et spørgsmål om selv at komme i gang.

 

Lidt om sølv, sølvslaglod og metaller, hvor ordet sølv indgår:

 

Rent sølv/ finsølv

Smeltepunkt 9600

Rent sølv er for blødt til holke

Sterling sølv (925 s)

92,5% sølv 7,5% kobber

Smeltepunkt 8500

På grund af legeringen med kobber har det en tilpas hårdhed til holke og andet sølvarbejde på knivskæftet.

I øvrigt skal finheden være mindst 830 for at det må stemples som sølv

Nysølv

60-65% kobber

18-24% zink

12-22% nikkel

 

Nysølv har altså intet med sølv at gøre.

Vær opmærksom på nikkelindholdet

(nikkelallergi)

Sølvplet

Metal, der elektrolytisk, er belagt med et tyndt sølvlag.

   

 

 

 

Man kan finde gode beskrivelser af sølvarbejde i .’

"Knivsmeden" af Håvard Bergland –Universitetsforlaget Oslo – ISBN 82-00-40440-4

"I knivmagerens værksted" af Olav H. Wåle – Landbrugsforlaget - ISBN 82-529-1718-6

"Sølvarbejde for begyndere" af Frants Kristensen – Forlaget Olivia ISBN 87-89019-82-2

Knud Lebech